Deze toffe ontwerpers, creatives en labels doen aan customizen en upcyclen (2024)

Deze toffe ontwerpers, creatives en labels doen aan customizen en upcyclen (1)

Wil je een overzichtelijke, duurzame kledingkast, met alleen pronkstukken die je ook écht draagt? Volg dan alles over ELLE's R-model! Daarin werken we in zeven stappen naar die overzichtelijke, duurzame kast toe: rethink, reduce, respect, repair, re-use, restyle en recycle. Vorige week gaven we onze kleding een tweede huis door het te verkopen of te ruilen. Deze week stropen we de mouwen op tijdens stap 6: restyle. Zo maakte ELLE's Creative Director Esther al een gilet van een oude blazer en gaan we aan de slag met natuurlijke textielverf.

Zelf niet heel erg handig met naald en draad? Geen probleem. Na onze ultieme tiplijst vol (online) vintage adressen van vorige week, zetten we nu ook de tofste merken voor je op een rij die oude materialen - lees: versleten jeans, badhanddoeken en hotelgordijnen - restylen en omtoveren tot gloednieuwe parels.

In het binnen- en buitenland poppen er steeds meer initiatieven op met reststof en oud materiaal, zowel op de catwalks van de grote spelers als bij kleine, creatieve labels. Het materiaal wordt volledig verknipt, behandeld en bewerkt totdat er een silhouet van de huidige tijdsgeest ontstaat. Het resultaat: een ware showpony van een kledingstuk, waarvan er vaak maar één is en die nog duurzaam is ook. Kortom, win-win-win.

Een overzicht vol toffe ontwerpers, creatives en labels die oude kleding customizen en upcyclen:

1

Ganni x Levi's

Tijdens de Deense modeweken besloot Ganni geen show te organiseren voor de presentatie van hun nieuwste collectie. In plaats daarvan organiseerden creative directors Nicolai en Ditte Reffstrup een expositie genaamd GANNI 202020. Bovendien maakte het merk een bijzondere samenwerking bekend, de Denen slaan de handen ineen met jeansmerk Levi's voor een eigen collectie vol ge-upcycled denim. De limited edition collectie is enkel te leen via duurzaam platform Ganni Repeat dat in het teken staat van het huren van kleding. En laten we eerlijk zijn: die grote denimkragen zijn toch niet weerstaan?

2

CH Studio

CH Studio is een jong upcycled label uit Kopenhagen. Het duo achter CH Studio - Caroline Hundsholdt en Nicolai Anker - gaan graag op schattenjacht naar tweedehands textiel en creëren unieke nieuwe stukken van oude en versleten vodden. Omdat alle materialen met de hand zijn uitgekozen, is elk stuk uniek. CH Studio nodigt alle klanten uit om elk kledingstuk dat ze bezitten opnieuw te waarderen. Hear, hear.

3

Nelson / Johnson

Als je nog op zoek bent naar de perfect zittende spijkerbroek, ben je bij de Amsterdamse Ardash Nelson en Bobbie Johnson aan het juiste adres. Bij het label Nelson/Johnson zijn ze creatief met upcyclen van deadstock jeans en zorgen ze ervoor dat jij een jeans aan je garderobe kunt toevoegen die geheel op maat is gemaakt. Na een uitnodiging in hun studio gaan ze voor je aan de slag en heb je binnen zo'n twee weken je op maat gemaakte spijkerbroek binnen.

Advertentie - Lees hieronder verder

4

Rave Review

Het Stockholmse label Rave Review maakte zijn debuut tijdens Parijs Fashion Week in de lente van 2018 en kreeg al snel waardering voor hun gebruik van duurzame materialen. Ontwerpers Josephine Bergqvist en Livia Schück upcyclen bestaande kledingstukken die ze vinden op vintagemarkten, off-the-grid tweedehandswinkels en van particuliere verkopers online. Verwacht een huiselijke charme aan stoffen; van kleurrijk geruit textiel tot wollen en geborduurde kledingstukken.

5

A La Reunion

Het New Yorkse label La Réunion (genoemd naar een eiland bij Madagaskar) werd vorig jaar gelanceerd door eigenaar Nsikak. Het merk vult zich momenteel met een capsulecollectie van op bestelling gemaakte patchwork jurken. De levendige, golvende jurken van Nsikak zijn gemaakt met restafval uit stoffabrieken, lokale tweedehandswinkels en online vintage winkels.

Leuk weetje: de jurken van deze collectie zijn geïnspireerd op de vrouwen van de Herero-stam in Namibië, die bijna werd vernietigd tijdens de koloniale oorlogen tussen de Herero en het Duitse rijk tussen 1904 en 1908. Na het overleven van deze oorlogen, ontwierpen en droegen de Herero-vrouwen de patchwork jurk, een stijl gedragen door hun onderdrukkers, als teken van rebellie.

6

Hôtel Vetements

Hôtel Vetements is een Frans/Deens merk dat in 2017 werd opgericht. Het tegenkomen van een stel oude hotelgordijnen veroorzaakte een creatief hersenspinsel bij oprichtster Alexandra Hartmann. Met dit label geeft Alexandra de unieke afgedankte stoffen een nieuw verhaal.

Advertentie - Lees hieronder verder

7

Marine Serre

Marine Serre is wellicht het succesvolste upcycle brand van dit moment en wordt verkocht in de grote webshops. Toch werkt het merk al jaren met oud materiaal, waar volledig nieuwe silhouetten en vormen van worden gemaakt.

8

(di)vision

'Di' is een woordvormend element dat twee of dubbel betekent. Met andere woorden: 'Di' kan worden omschreven als het proces waarbij één twee wordt. (di)vision is een Deens design- en modelabel, opgericht in 2018. Met het milieu in gedachten wordt bijna alles wat ze maken gereconstrueerd, genaaid en vervaardigd in hun eigen ontwerpstudio in Kopenhagen. Deze zomer had het merk al een heerlijke samenwerking met modelabel Remain Birger Christensen, waarin de restcollecties een nieuwe vorm kreeg, verkrijgbaar in de tweekleurige 'di'-tonen.

9

Bode

De New Yorkse ontwerpster Emily Bode kreeg al snel lof voor haar gelijknamige merk Bode (uitgesproken als Boh-dee) door op een gewaagde manier een groot aantal verouderde, unieke stoffen om te vormen tot klassieke werkkleding. Ze heeft een opmerkelijke gave om zeldzame en archaïsche stoffen van over de hele wereld op te sporen, te behandelen en uiteindelijk te transformeren in vintage-achtige kleding. Het mag dan van origine een mannenlabel zijn, eigenlijk is het gewoon voor iedereen. Toch, Bella?

Advertentie - Lees hieronder verder

10

Rentrayage

Rentrayage is het Franse woord voor ‘herstellen’. Ontwerpster Erin Beatty begon het merk door als een Dr. Frankenstein - maar dan minder griezelig - kleding aan elkaar te naaien als experiment. Drie jaar later worden haar ontwerpen geprezen en verkocht in luxe warenhuizen als Browns en Farfetch.

11

Its Rooper

Dol op een kleine knapzak voor mee op reis, of gewoon voor een alledaags tripje naar de supermarkt? Deze handige Harry's worden gemaakt van oude reststoffen waardoor elke zak een uniek printje heeft.

12

Les Fleurs Studio

Het Spaanse label, opgericht in 2017 door de modieuze Maria Bernad, biedt zowel unieke vintage stukken als een upcycled collectie. Voor de nieuwe drop van Les Fleurs Studio moeten we nog even wachten, maar dan krijgen we ook een collectie vol romantiek.

Advertentie - Lees hieronder verder

13

1 /Off Paris

Dit Amsterdamse label staat bekend om hun vintage designer items die worden omgetoverd tot unieke eigentijdse ontwerpen, allemaal in hun altelier in het hartje van Parijs. Op zoek naar een uniek tweed jasje van Chanel of een Burberry-jas in een volledig nieuw model? Dan is 1/Off Paris jouw go-to label.

14

Mila Sullivan

Hou je van bloemen, frou frou en kanten details? Neem dan een kijkje in de webshop van Mila Sullivan die vanuit haar Atelier in Los Angels al die elementen aan elkaar knutselt tot de meest zomerse creaties.

15

Recycle Store

Als je ooit naar Praag gaat, zorg dan dat je op donderdag of zaterdag langs deze store loopt. De eigenaar van Recycle Store maakt nieuwe silhouetten van oude vintage vondsten; denk aan korsetten die gemaakt zijn van handdoeken of tennisshorts van theedoeken. Ook nog eens voor fijne prijzen, wel zo aardig voor je portemonnee.

Advertentie - Lees hieronder verder

16

Cled

Cled is een sieradenmerk uit Los Angeles dat afgedankte materialen omtovert tot luxe, unieke sieraden. Denk hierbij aan glazen flessen die van het strand zijn geraapt die door een tweede leven gaan als ring.

17

Mia Vesper

Ook Queen B. had deze prachtige galajurken al snel op het oog - althans, haar stylist. Mia Vesper creëert haar nieuwe collecties voornamelijk van antieke stoffen en reststoffen. Behalve de enorm uitgesproken jurken is er ook een ready-to-wear collectie beschikbaar.

18

The Series

Je houdt ervan of niet, maar om chrochet kan niemand dit jaar heen. Voor de vrolijkste gehaakte tops zit je bij The Series goed. Het merk maakt kledingstukken van vintage en bestaande materialen.

Advertentie - Lees hieronder verder

19

Chopova Lowena

In één woord: Folkore. Oprichters Emma Chopova en Laura Lowena staan bekend om het recyclen van folkloristische stoffen en restmaterialen en het gebruik van traditionele ambachtelijke technieken.

20

Elif Studios

Dit piepjonge merk uit Frankrijk moet nog beginnen aan haar website, maar de bestellingen stromen al binnen. Want laten we eerlijk zijn: als een leren jas wordt verknipt, dan wil je ook dat-ie er zo komt uit te zien, nietwaar?

Deze toffe ontwerpers, creatives en labels doen aan customizen en upcyclen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 5277

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.