P/E Ratio (Price to Earnings) | Koers-winstverhouding || Brokerfind (2024)

Inhoudsopgave

Wat is de P/E Ratio (koers-winstverhouding)?

De P/E ratio, ookwel de koers-winstverhouding, is de verhouding tussen de aandelenkoers van een bedrijf en de winst per aandeel. Het is een populaire ratio die beleggers iets van een gevoel geeft van de waarde van het bedrijf.

Winsten zijn belangrijk bij de waardering van het aandeel van een bedrijf omdat beleggers willen weten hoe winstgevend een bedrijf is en hoe winstgevend het in de toekomst zal zijn. Als de onderneming niet groeit en het huidige winstniveau constant blijft, kun je de P/E ratio zien als het aantal jaren dat de onderneming nodig heeft om het voor het aandeel betaalde bedrag terug te betalen.

Kijken naar de P/E ratio van een aandeel zegt je eigenlijk erg weinig over het aandeel. Je kunt daarom beter de historische P/E ratio vergelijken met de huidige of met de P/E ratio van een concurrent in dezelfde bedrijfstak.

P/E Ratio (Price to Earnings) | Koers-winstverhouding || Brokerfind (1)

Hoe berekenen je de P/E Ratio?

Je kunt de P/E ratio berekenen aan de hand van de volgende formule: P/E ratio = Prijs per aandeel/Winst per aandeel

of

P/E ratio = Marktkapitalisatie/Totale Netto Winst

De basis P/E formule neemt de huidige aandelenprijs en winst per aandeel om de huidige P/E ratio te vinden. De winst per aandeel kun je berekenen door de winst van de laatste twaalf maanden te delen door het gewogen gemiddelde van de uitstaande aandelen.

De gerechtvaardigde P/E ratio wordt gebruikt om de koers-winstverhouding te vinden die een investeerder zou moeten betalen, gebaseerd op het dividend van het bedrijf, het groeipercentage, en het vereiste rendementspercentage van de investeerder. Het vergelijken van de gerechtvaardigde P/E ratio met de huidige P/E ratio is een gebruikelijke waarderingsmethode voor aandelen.

Waar wordt de P/E Ratio voor gebruikt?

Als belegger ben je waarschijnlijk opzoek naar financieel gezond bedrijf die een goede return on investment (ROI) biedt. Van de vele ratio’s wordt de P/E Ratio wel het meeste gebruikt voor het selecteren van aandelen. Dit kun je doen doordat je hiermee kan beoordelen of je een eerlijke prijs betaalt voor het bedrijf. Bovendien is het snel en gemakkelijk te gebruiken. Vaak wordt het zelfs standaard gegeven wanneer je het aandeel opzoekt.

Hoge P/E ratio

Bedrijven met een hoge P/E ratio worden vaak beschouwd als groeiaandelen. De verwachting is dan dat het bedrijf in de toekomst (nog) beter gaat presteren. Beleggers zijn dan door de hogere toekomstige winstverwachtingen bereid meer te betalen voor het aandeel.

Het nadeel van groeiaandelen is dat deze aandelen vaak een hogere volatiliteit hebben. Groeiaandelen hebben namelijk een grote druk, aangezien ze de hoge verwachtingen waar moeten proberen te maken. Omdat het vertrouwen in zo’n bedrijf fluctueert, fluctueert de koers hierdoor ook. Over het algemeen worden groeiaandelen daarom vaak gezien als aandelen met een relatief hoog risico.

Lage P/E ratio

Bedrijven met een lage P/E ratio worden vaak beschouwd als waarde-aandelen. Dit betekent dat ze eventueel ondergewaardeerd zijn doordat hun aandelenkoers lager is in verhouding tot de intrinsieke waarde. Als belegger wil je hiervan profiteren door het aandeel nu te kopen met de verwachting dat het in de toekomst gaat stijgen tot de werkelijke waarde.

Voorbeelden van P/E Ratio’s

P/E ratio ASML

De huidige P/E ratio van ASML is 65,5. Dit is een bizar hoge koers-winstverhouding, wat aangeeft dat de beleggers ervan uit gaan dat de winst van het bedrijf nog veel gaat toenemen. Op dit moment heeft ASML al een recordwinst en het is de vraag of ASML de komende jaren de verwachtingen van de beleggers waar gaat maken. Hier kun je meer lezen over de P/E ratio van ASML.

Unilever

Unilever heeft momenteel een koerswinstverhouding van 22,5. Dit is voor Unilever en voor vergelijkbare bedrijven een normale verhouding, wat lijkt aan te geven dat Unilever momenteel relatief normaal gewaardeerd is.

ING

ING heeft een koerswinstverhouding van 11,7. Wanneer we dit vergelijken met een andere Nederlandse bank, zoals de ABN AMRO, dan zien we dat dit een relatief lage koers-winstverhouding is. ABN heeft namelijk een P/E ratio van 18,5. Dit zou dus kunnen betekenen dat ING momenteel aan de goedkope kant is.

AEX

De AEX index heeft momenteel een koerswinstverhouding van ongeveer 26,75. De laatste keer dat de AEX zo’n hoge P/E ratio had was tijdens de dotcom bubble, dus echt een goed teken lijkt dit niet te zijn.

Beperkingen van de P/E Ratio

De werkelijke waarde van een aandeel kan niet alleen worden berekend aan de hand van de winst van het afgelopen jaar. De echte intrinsieke waarde van een bedrijf hangt af van alle verwachte toekomstige kasstromen en winsten van een bedrijf. De P/E Ratio kun je eigenlijk als uitgangspunt en korte indicatie gebruiken.

Op zichzelf zegt de P/E Ratio ook nog weinig, tenzij je goed inzicht hebt in de groeivooruitzichten van de winst per aandeel en het risicoprofiel van het bedrijf. Je moet hiervoor dieper graven dan enkel de winst. Alleen dan kun je een beeld krijgen van de waarde en de prestaties van een onderneming.

Bovendien kan de koers-winstverhouding vreemde resultaten opleveren. Wanneer een onderneming bijvoorbeeld in jaar verlies heeft gemaakt. De P/E Ratio wordt dan namelijk ook negatief. Ook wanneer een bedrijf in een specifiek jaar een lagere winst heeft behaald, maar het bedrijf voor de rest wel stabiel is, kan de koers-winstverhouding gigantisch hoog zijn.

Kortom, de P/E Ratio is een handige indicatie, maar het blijft belangrijk om verder onderzoek te doen wanneer je overweegt het aandeel werkelijk te kopen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een goede koers-winstverhouding?

Wat een goede of slechte koers-winstverhouding is, hangt voornamelijk af van de bedrijfstak waarin het bedrijf actief is. Sommige sectoren hebben hogere gemiddelde koers-winstverhoudingen, terwijl andere lagere verhoudingen zullen hebben. Wanneer je een beetje een beeld wilt krijgen of een bepaalde koers-winstverhouding hoog of laag is, kun je deze het beste vergelijken met de gemiddelde koers-winstverhouding van de concurrenten binnen de bedrijfstak.

Wat is een lage koers-winstverhouding?

Je kunt het beste bepalen of een koers-winstverhouding laag of hoog is, door het te vergelijken met zijn concurrenten of met de historisch koers-winstverhouding van het bedrijf. Wanneer de huidige koers-winstverhouding lager is dan de historische koers-winstverhouding van het bedrijf en daarnaast ook lager is dan die van de concurrenten, dan heeft het bedrijf een lage koers-winstverhouding.

Hoe bereken je de winst van een aandeel?

De winst per aandeel bereken je door de winst van de afgelopen 12 maanden van een onderneming op te zoeken, vervolgens deel je dit door het gewogen gemiddelde aan uitstaande aandelen (het aandelen wat het bedrijf in dat jaar gemiddeld had).

P/E Ratio (Price to Earnings) | Koers-winstverhouding || Brokerfind (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 6166

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.